Genoeg water voor leven op Mars

 
 
Ze komen!!

Mars was ooit drijfnat: op de planeet was water genoeg om organismen te laten leven in een goed bewoonbaar milieu. Dat is de conclusie van wetenschappers van NASA na het analyseren van gegevens die de Amerikaanse Marssonde Opportunity vanaf de Rode Planeet naar de aarde heeft gestuurd.

Opportunity is geland in een gebied op Mars waar de grond ooit doordrenkt was met vloeibaar water, zei NASA-medewerker Edward Weiler dinsdag op een persconferentie, waar de door de sonde verzamelde gegevens werden gepresenteerd. NASA baseert zijn conclusies op een onderzoek dat Opportunity uitvoerde naar een rots op Mars. In de steenlagen van de rots ontdekte de robot sulfaten en andere mineralen die ontstaan in aanwezigheid van water. Dat water zou leven mogelijk gemaakt hebben op de planeet, maar er is geen bewijs gevonden dat er werkelijk organismen hebben geleefd op Mars.

De grond zou geschikt zijn geweest voor leven, zei Steve Squyres, de leider van het onderzoek van de Opportunity. Maar dat betekent niet dat er leven is geweest. Dat weten we niet.

Een van de bewijzen voor het feit dat er ooit vloeibaar water op Mars was, vormen de grote hoeveelheden zout die Opportunity heeft aangetroffen in de bodem en in rotsen. Volgens NASA-wetenschappers kunnen zulke hoeveelheden zout alleen ontstaan als ze opgelost zijn geweest in water en dat water later is verdampt.

NASA stuurde Opportunity en zijn tweelingbroer Spirit, die zich aan de andere kant van de planeet bevindt, naar Mars om uitte vinden of daar ooit omstandigheden hebben geheerst die leven op de planeet mogelijk maakten. Vandaag hebben we een stevig bewijs met als gevolg een opwindend antwoord: Ja!, zei een van de leidende wetenschappers bij NASA, James Gavin dinsdag.

 
 

*